Yenidoğan fotoğrafçılığı, (newborn photography) bebeklerin ailelerinin hayatına dâhil olduğu ilk anları fotoğraflayan meslek dalıdır. Doğum anından ziyade, sonrasındaki süreçte bebeğin çeşitli sanatsal perspektiflerden fotoğraflanmasıdır. Ebeveynlerin ister basılı olarak ister dijital ortamda saklayabileceği bu fotoğraflar için özel hazırlık gerekir. Çeşitli kurguların oluşturulabildiği özel bir çekim türüdür.

Yaratıcılığa izin veren yenidoğan fotoğrafçılığı, bebeğin fizyolojisine ve psikolojisine dair eğitim almış olmayı gerektirir. Bebeğin adeta bir model olarak kullanıldığı bu fotoğraflar, öncesinde bir hazırlık sürecini içerir. Sektör dünyada o kadar ilerlemiş durumda ki yenidoğana dair çok sayıda profesyonel fotoğraf sergisi açılıyor. Bununla birlikte doğum fotoğrafçılığından pek çok konuda ayrılıyor.

Yenidoğan Fotoğraf Çekimi Ne Zaman Yapılır?

Bir bebeğin yenidoğan döneminde sayılabilmesi için doğumdan itibaren en çok 28 gün geçmiş olması gerekir. Oldukça hızlı bir bedensel gelişimin yaşandığı 28. günün sonunda yenidoğan dönemi sonlanmaktadır. Ancak yenidoğan fotoğrafçılığı bu sürecin tamamında yer almaz. Bebeğin en doğal görüntülerinin yakalanabilmesi için ilk 14 gün içerisinde çekimlerin yapılması gerekir.

Yenidoğan fotoğrafçılığı, doğumun ilk dakikalarında başlayıp bebeğin henüz anne karnındaki kıvrımlarını koruduğu süreyi kapsar. Doğum anının ardından çekilecek fotoğraflar, fotoğrafçının yeteneğine ve biraz da şansa bağlıdır. Daha sonrası için ise farklı konseptler oluşturulabilir. Çeşitli aksesuarlar, arka plan görselleri veya çekim tekniklerinden yararlanılabilir.

Yenidoğan Fotoğraf Çekimi Ne Kadar Sürer?

Yeniden fotoğrafçılığı için çekim süresi en fazla 4 saate kadar uzayabilir. Bu süreye ön hazırlık aşamaları da dâhildir. Çekim süreci bebeğin uykusu veya beslenmesi bölünmeden, olağan koşullar içerisinde gerçekleştirilmelidir. Yeterince ışık alan ve bebeğinin kendisini iyi hissettiği bir ortam tercih edilmelidir. Bu süre içerisinde annenin güveni de ayrıca önemlidir.

Yenidoğan Fotoğrafçılığı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Minik bedenler hassas bir yapıda oldukları için çekim sürecinin büyük bir titizlikle gerçekleştirilmesi gerekir. Eğer aksesuar veya başka materyaller kullanılıyorsa, steril olmalarına özellikle dikkat edilmelidir. Henüz bağışıklık sistemleri yeterince güçlenmediği için kolaylıkla etkilenebilirler. Ayrıca yenidoğan fotoğrafçılığında flash kullanılmamalıdır. Göz refleksleri henüz gelişmemiş olan bebekler için kesinlikle uygun değildir.

Çekim alanının hijyeni ve iyi havalandırılmış olması bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Ortamın nem ve ısı dengesi bebeğin kendisini rahat hissedeceği şekilde olmalıdır. Önerilen uygun ortam sıcaklığı ortalama 28 derecedir. Fotoğrafçınız bu konularda sizi öncesinde bilgilendirecektir. Yenidoğan fotoğrafçılığı alanında bir uzman ile çalıştığınız takdirde gönlünüz rahat şekilde sürecin tadını çıkarabilirsiniz.

×